10 oktoober 2016

Sügisene purgisupp

Purgisuppi pole ma ka kunagi varem teinud, nüüd äkki muutus see mõte aga väga ahvatlevaks, et mõne kuu pärast, kui värsked Eesti aedviljad on juba otsas, võtan ma oma kapist mahedatest juurikatest isetehtud purgikese.
Panin sinna kõike, mida hetkel kapis oli :)
Ahjaa, ja sellise toorainete koguse peale läheb vaja umbes 6-7-liitrist potti pluss lisaks veel ühte 3-4-liitrist. Aga kellel on, siis kõige mugavam on seda teha ühest eriti suures potis, see tähendab siis umbes 10-liitrist potti. Juurviljad on värskena suuremad, keetes maht väheneb ja lõpuks saab nendest kogustest kokku ühe suure 6-liitrise potitäie suppi. Kui sul nii suuri potte pole, vähenda koguseid. Natuke sõime seda värsket suppi muidugi kohe ära ja siis jäi järgi nii palju, et saime 450-milliliitriseid purke 9 tükki.
Purki läheb ainult juurviljadest keedetud supp, aga kui hiljem purgi avad, siis lahjenda seda veega (võid teha lahjenduse 1:1, aga või ka vähem vett panna, et saada tummisem supp) ja lisa kindlasti keedetud kartulit ja mõnda endale meelepärast liha.



3 dl toiduõli
4 väikest porrulaugu vart
2 suuremat peotäit keedetud ubasid
1 kaalikas
1 kg porgandeid
1 kg kooritud sibulaid
3 kg tomateid
100 g küüslauguküüsi (umbes 30-40 väikest küünt)
2 sl äädikat
50-100 g pruuni suhkrut
soola ja pipart
peotäis tilli ja peterselli

Valmistamine
Lõika porru jämedateks ratasteks.
Lõigu kaalikas väikesteks kuubikuteks.
Riivi porgand jämeda riiviga.
Lõika sibulad neljaks sektoriks ja siis viiluta.
Haki tomatid kuubikuteks.
Purusta küüslaugud küüslaugupressiga.

Vala õli potti, lase keema, lisa sinna porru, kaalikad, porgand, sibulad, äädikas ja kõik ülejäänud maitseained. Soola ja pipra koguse juures arvesta, et neid võib olla sutsu rohkem, kui muidu paneksid, sest hiljem lahjendad suppi ju veega ja siis väheneb ka soolasus. Kui sul on hästi hästi suur pott, lisa sinna ka tomatid ja küüslauk. Kui sul pole nii suurt potti, mis kõik korraga ära mahutaks, siis pane tomatid ja küüslauk eraldi potti. Hauta madalal kuumusel umbes 1.5 tundi. Aegajalt sega segu. Kui tomatid on kokku vajunud ja tundub, et nüüd mahub kõik ühte potti, sega kõik kokku ja jätka hautamist.
Kuum supp pane steriliseeritud purkidesse ja kaaneta. Purke võid steriliseerida nii, et keedad neid enne umbes 10 minutit või paned nad 20ks minutiks 120-kraadisesse ahju. Ära unusta ka kaasi steriliseerida.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar