14 jaanuar 2013

Mõnusalt kerge õuna-martsipanikook pohlade ja beseega

Siin on üks mõnusalt magus kiusatus. Ühelt poolt kerge ja õhuline, sest täidiseks olevaid õunu ja pohli seob vaid munavalge, teiselt poolt annab martsipan omajagu magusust. Kes suur magusasõber ei ole, võib martsipani kogust isegi pisut vähendada.


Põhi:
2.5 dl jahu
3 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
85 g võid
2 munakollast

Täidis:
100 g martsipani
2 munavalget
50 g pohli
250 g hapukama õuna tükke
30 g suhkrut

Valmistamine:
Tee tainas pudistades näppude vahel jahu, suhkru, soola ja külma või tükid ühtlaseks purutaoliseks massiks. Lisa munakollased ning sõtku ühtlaseks tainaks. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva 22-25 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtele. Pane 10 minutiks sügavkülma. Siis torka kahvliga põhi tihedalt auke täis ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.
Täidise jaoks riivi martsipan (võid seda eelnevalt mõne tunni külmkapis hoida, siis on lihtsam riivida), tükelda õunad umbes 1 cm suurusteks tükkideks ja vahusta munavalged tugevaks vahuks. Sega martsipan, pohlad, õunad ja suhkur ühtlaseks. Viimasena lisa munavalgevaht ja sega õrnalt läbi.
Pane segu eelküpsetatud põhjale ja küpseta 180 kraadi juures 20-25 minutit, kuni pealt hakkab kergelt helepruuniks minema. Lase koogil enne lahti lõikamist vormis vähemalt 15 minutit jahtuda.

Allikas: Raamat "Magus kiusatus", Silja Luide ja Marju Randmer

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar