29 august 2015

GHEE ehk või, kus puudub piimavalk

Olin varem küll kuulnud gheest, aga polnud sellesse pikemalt süvenenud, et mis või kes ta on. Nüüd tegin endale ühe toidutalumatuse testi ja sain teada, et lehmapiima tooted võiksid minu menüüst täitsa välja jääda. Siit edasi hakkasin otsima asendusi ja avastasingi, et ghee on küll võist tehtud, aga kuna piimavalk on sealt välja keedetud, siis on ta mulle täiesti lubatud. Peale esimest maitsmist olin ausalt öeldes pehmelt üllatunud, väga positiivselt muidugi, et alles nüüd seda tohutu maitsvat asja olin kohanud. Sellest on juba mõnda aega saanud nagu sõltuvusaine minu jaoks. Ei kujutaks ette, et ma võid nii palju sööks, tegelikult ei söönud ma varem võid peaaegu üldse. Aga gheed võiksin lisada vist kõikidele soolastele toitudele - hommikul pudru peale, nii liha kui juurviljade praadimiseks, leiva peale, aurutatud lillkapsale ja brokkolile, keedetud värskele kartulile jne.

Lisaks sellele, et ta nii maitsev on, on ta ka väga kasulik. Gheed on kirjeldatud kui "aju toitu", sest see pidavat teravdama mõistust ja parandama mälu. Lisaks soodustab ghee seedimist ja aitab kuiva naha puhul niisutades nahka seest poolt välja poole.

Võis on 80-82% rasva, 16-18% vett ja 2% piimavalku. Ghee valmistamise käigus eraldub vesi ja piimavalk ja alles jääb suurepärane kuldne rasvaine.

Oma esimese ghee keetmiseks tutvusin erinevate materjalidega, et saada täpsemalt aru kõikidest nõksudest ja nippidest. Üks väga kena õpetus leidus www.hingepeegel.ee lehel ja selle võtsingi endale aluseks.



Valmistamine:
Võta umbes 400 g võid. Kindlasti tavalist magedat võid, hästi sobib Saaremaa või Eesti Või.
Pane või paksu põhjaga puhtasse kuiva potti väikse kuumusega sulama. Jälgi, et kuumus poleks liiga kõva ja või põhja ei kõrbeks. Kui või on ära sulanud, keera kuumus miinimumi peale ja jäta sinna mulisema.
Pinnale hakkab tekkima valget vahtu (see ongi piimavalk, mis eraldub), riisu see pealt ära. Segada pole vaja.
Kogu keetmine võtab aega 20-30 minutit. Ja kogu selle aja jooksul tuleks jälgida, et ghee põhja ei hakkaks kõrbema ja kuumus oleks piisavalt väike, sest kõrbemise korral ei ole ghee enam kasutuskõlbulik.

Ghee on valmis, kui vahtu enam juurde ei teki ja potti saabub vaikus. Sa näed, et kuldne läbipaistev vedelik liigub, aga mulle enam ei tule. See tähendab, et kogu piimavalk ja vesi on võist välja keenud ja ghee ongi valmis. Samuti tunned mõnusat karamellist aroomi, mis tuleb sellest, et keetmise käigus on piimasuhkur karamellistunud.

Võta nüüd pott kiirelt tulelt, sest kui keedad üle, ei tule enam õiget gheed sealt välja. Poti põhjas näed tõenäoliselt ka tumedat sadet, mis on täiesti okei - osa vahust ehk piimavalgust vajub keemise ajal põhja ja sadestub seal.
Lase nüüd veidi jahtuda ja siis kurna läbi tiheda kuumakindla sõela või veel parem, läbi riide ghee puhtasse purki.

Õigesti valmistatud ghee säilib puhtas, kuivas ja jahedas kuni 6 kuud. Hoia gheed kaanega suletud purgis. Iga kord tuleb ghee kasutamiseks võtta puhas ja kuiv lusikas. Kui määrdunud lusikaga satub purki teisi toiduaineid või vett vms, siis võib ghee raisku minna või hallitama hakata.

1 kommentaar:

  1. Nagu paljudes retseptiraamatutes, eriti vanemates, on see siis maakeeli selitatud või...

    VastaKustuta